Hypnos – ett verktyg för positiv förändring

Vad är egentligen hypnos? Det finns många missuppfattningar och myter om denna behandlingsform. Många tror fortfarande att hypnos innebär att försätta en person i ett omedvetet tillstånd där man har makt över personen, och att den hypnotiserade inte har någon som helst kontroll över vad som händer. Så är det inte.

Hypnos är ett naturligt trancetillstånd som vi alla hamnar i dagligen utan att vi tänker på det. Har du någon gång kört bil och plötsligt tänkt “hur hamnade jag här” eller har du läst en bok, vänt blad och plötsligt tänkt “jag har ingen aning om vad jag just läste, jag måste läsa om stycket”? Eller när du dagdrömde och såg ut genom fönstret, och missade vad skolfröken just sagt. Allt detta är hypnotiska tillstånd, och vi upplever dem dagligen. Det är inget mystiskt eller magiskt med dem och vi har full kontroll och kan avbryta tillståndet när vi vill.

Inte heller kan man hypnotisera någon mot sin vilja. Man hör aldrig talas om hypnotisörer som fått folk att råna banker eller något annat absurt, för det går helt enkelt inte.

Medvetandet består av två delar – den medvetna delen och den omedvetna delen, även kallad det undermedvetna. Den medvetna delen analyserar, skapar lösningar på problem och fattar beslut. Där finns vårt förnuft, viljestyrka och korttidsminnet. Det hjälper oss att fungera i vardagen. Med vår medvetna del kan vi tänka logiskt, förnuftigt och analytiskt. Men tyvärr har den medvetna delen ofta fel om både det ena och det andra.

I hypnos arbetar man med den omedvetna delen av medvetandet. Det omedvetna är en ofantligt kraftfull resurs. En stor del av vårt omedvetna beteende är automatiserat, för att vi inte ska behöva tänka på allt vi gör. Saker som du lärde dig som barn, till exempel knyta skosnörena, har senare blivit automatiserat, så att du nu troligen knyter dina skosnören utan att tänka på det särskilt mycket. Vi är fantastiska inlärningsmaskiner som lär in massor av beteenden och vanor, och sedan automatiserar vårt omedvetna dessa åt oss och kopplar in autopiloten, så att vi inte behöver ha allt “i huvudet”.

I det omedvetna finns ditt långtidsminne. Så gott som vartenda litet grässtrå du sett i hela ditt liv finns lagrat där. Det är en otrolig förvaringsplats. Troligen har du ingen nytta av att just nu tänka på exempelvis din senaste födelsedag, men bara att jag nu nämner den sätter igång dina tankar och du kan gräva i ditt omedvetna lagerförråd och plocka fram informationen du vill ha.

Ditt omedvetna vet mer om dig än du är medveten om. Tänk efter – du andas just nu, ditt hjärta slår (hoppas jag), matsmältningen fungerar, kroppen reglerar sin temperatur, en lång rad fantastiska saker fungerar utan att du behöver tänka på det medvetet. Det finns en intelligens inom oss som vet hur man gör dessa saker, och det är den intelligensen man arbetar med i hypnos.

Ditt omedvetna kan kommunicera med dig ibland genom din magkänsla, instinkt och intuition. När du till exempel talar med någon som säger väldigt snälla och vackra ord men du får en helt annan känsla inom dig. Omedvetet vet du att det är något som inte stämmer.

Ditt omedvetna liknar en dator. I hela ditt liv har den programmerats med dina erfarenheter, relationer, tolkningar av omvärlden. Hypnos är helt enkelt ett sätt att komma åt denna dator och uppdatera programmeringen så att du lättare kan åstadkomma de förändringar som du önskar i ditt liv.

I det omedvetna finns dina känslor och invanda beteenden. Genom hypnos går man förbi det medvetna för att nå det omedvetna och skapa kraftfull och djupgående förändring.

Det finns mycket bra hypnosprogram i mp3-format eller på CD som man kan lyssna på hemma i lugn och ro. På Hypnosis Downloads.com finner du några av de allra bästa, tycker jag. Jag har provat och det är program av yppersta kvalitet som bygger på stort yrkeskunnande. Jag gillar också enkelheten – att det är lätt att ladda ner och lyssna på sin egen mp3-spelare, till exempel när man just gått och lagt sig. Jag tror på det som den senaste hjärnforskningen visat: att vi har lättare att komma ihåg och ta till oss nya intryck när vi just vaknat och precis innan vi somnar.

Om man vill pröva först ska man passa på att utnyttja deras gratiserbjudande på Facebook: Get a free download from Hypnosis Downloads.com on the Uncommon Knowledge Facebook Group

Källa: Adam Eason

Kommentarer

Följ oss! :)

Facebook949
Facebook
Google+97
http://helandetankar.se/hypnos-ett-verktyg-for-positiv-forandring">
YouTube18
LinkedIn454
Pinterest14
Pinterest