Kärlek

loveAtt älska andra villkorslöst, det vill säga utan att de behöver förtjäna det, sätter igång energier som hjälper dig att må bra och öppnar upp för helande i ditt liv. Den som kan ta till sig denna hemlighet vinner en skatt som är ovärderlig. Många ryggar till vid sådana påståenden. Det är ingen lätt uppgift att lära sig älska alla människor. Men jag anser inte att det är samma sak som att älska och godkänna allt de gör och står för. Kärlek är ett val. Jag bestämmer mig för att älska och handlar därefter, så gott jag kan.

Om du tycker illa om en person så är det ofta därför att du på ett omedvetet plan önskar att den personen ska tycka om dig. Du vill att han/hon ska göra sig förtjänt av ditt gillande. När du gör dig fri från behovet av personens gillande kan du släppa taget och låta honom/henne vara fri att gilla eller inte gilla dig.

Ingen är skyldig att tycka om dig eller göra sig förtjänt av din kärlek. Din uppgift är att älska andra utan att kräva eller förvänta dig ett gensvar. Sluta tala illa om dem. Sluta tänka illa om dem. Att göra det som är rätt och gott innebär naturligtvis att göra det även när ingen ser på eller lyssnar. Du blir förändrad när du inte bara talar vackra och kloka ord, utan också lever som du lär, offentligt och på din privata kammare, när du är bland folk och när du lämnar gänget och går runt hörnet i ensamhet. Det här handlar inte bara om moral, det handlar om personlig och andlig utveckling, om att välja positiva tankar, helande tankar. Du blir förändrad när du talar gott om andra människor och när du tänker gott om dem. Det finns ingen som är så omöjlig att det inte går att hitta något att tycka om honom/henne för.

Det är ju också så, att på sig själv känner man andra. Du har goda egenskaper – alltså måste andra ha det också. Du kan använda din fantasi för att tänka dig att därinne i denna persons hjärta måste det finnas något väldigt fantastiskt! Det syns inte på ytan alla gånger. Och många vill eller vågar inte visa vem de innerst inne är. Bara Gud vet vad som finns i en människas hjärta, och vi behöver Hans hjälp för att få syn på det som Han vill att vi ska se i varandra.

Du vet ju också att du själv många gånger har svårt att vara den där personen som du skulle vilja och som du vet att du egentligen är. Så var beredd att alltid förlåta och överse med andras tillkortakommanden. Vi hör alla ihop.

Viktigast för att kunna älska andra är att älska sig själv först. För att stärka självkärleken är det bra att använda affirmationer och att träna sig dagligen i att behandla sig själv väl. Hur fånigt det än kan kännas i början, måste jag ändå säga högt till mig själv ”jag älskar dig”, ”du är bra” och liknande affirmationer, regelbundet, ofta, så att det börjar kännas naturligt. Läs mer om affirmationer här! 

Affirmationerna bör kombineras med handling för att få bästa effekt. Små fysiska handlingar som att pyssla om sig själv, göra det extra fint på matbordet för sin egen njutnings skull, smörja in sig med någon kroppslotion eller olja efter morgonduschen, ta sig lite tid och omsorg om den egna kroppen, lyssna på upplyftande musik som du tycker om är exempel på handlingar som hjälper till att odla kärlek. Ge dig själv tid att ta det lugnt. Varva ner tempot, stressa inte. Att unna sig att krypa upp i soffan med en bra bok och en kopp te är också ett sätt att älska sig själv. Och när du njuter ska du verkligen tillåta dig att just njuta, inte plåga dig med dåligt samvete för att du inte gör någon ”nytta”. För det är stor nytta att fylla på i kärlekens och självkänslans förråd.

– Gud, hjälp mig att bli fri från behovet av att andra människor ska tycka om mig. Hjälp mig att älska dem villkorslöst.

– Hjälp mig att älska mig själv så att jag kan älska andra.

Kommentarer