Hur du vill bli sedd - och hur du egentligen känner dig

Hur du vill bli sedd - och hur du egentligen känner dig

Den bästa dagen?

Du vet, en sån där dag, då du inte orkar kämpa längre. Du vet inte varför du är här på jorden eller vad du ska göra för att komma framåt.

Du vet, en sån där dag, då du inte orkar kämpa längre. Du vet inte varför du är här på jorden eller vad du ska göra för att komma framåt. Ingenting du gör tycks ha någon mening. Du har kört fast och lyckas inte med någonting. Det är åtminstone så det känns. Och du har verkligen försökt. Gud vet att du har försökt! Men det tycks som om alla dörrar är stängda för dig.

Och du byter din profilbild på Facebook igen. Kanske kan det få dig att må lite bättre. Du väljer en selfie du tog för några år sedan, där du ser ung och fin ut, eller du sminkar upp dig, fixar håret, försöker le ditt naturligaste vackra leende och trycker till. Du lägger upp bilden, får snart mängder av likes, och bara du och Gud vet att bakom bilden finns all din oro och svaghet, all din kamp och ångest inför denna dag, inför morgondagen.

På något sätt går även denna dag mot kväll. Du får inte mycket gjort, orkar inte bry dig om blommor som behöver vattnas, låter disken stå, zappar från den ena TV-kanalen till den andra, värmer snabbmat i micron, kollar Facebook och nyheter. Du förfäras av miljöhoten, rasismen och de allt grövre våldsbrotten. Vad är det för värld vi byggt upp? Hur kunde det gå så långt?

Du ligger vaken sent på natten, vrider dig, grubblar, gråter och ropar till Gud. Var är du, Gud? Varför händer allt detta mig? Varför klarar jag inte av mitt liv? Jag känner inte igen mig själv! När ska det hända något riktigt bra i mitt liv?! Hjälp mig, Gud! Och du somnar till sist utmattad.

Du vaknar sent och tvingar dig in i duschen. Vattnet sköljer bort dina tårar. Och du tänker att du måste ta dig samman, men hur ska det gå till? Då börjar du sjunga på en gammal sång från din ungdom. Gradvis märker du att du känner dig lite gladare när du upprepar refrängen, som en rispad vinylplatta: ”Det här ska bli den bästa dan i mitt liv, den första och den största dan i mitt liv – jag ska hålla kvar den känsla jag har: att jag älskar!”

Du klär på dig och slår dig ner i soffan med din Bibel. Som du brukar, ber du om ledning och hjälp för dagen som börjat. När du slår upp Bibeln på måfå hamnar du i Psaltaren. Du läser i trettiofjärde psalmen: ”Herren är nära de förtvivlade, och han räddar de förkrossade.”

Och du förstår och vet det, än en gång, vad det är du ska göra: Hjälpa andra som kämpar som du, för att du vet hur det är att vara människa, precis som Han också vet. Och visa andra att det är okej att vara svag, för i svagheten finns styrka. Och det är den styrkan, som bottnar i din egen litenhet, din otillräcklighet, din autenticitet, det är den styrkan som Han är intresserad av.

När du vågar tro det, då kan den här dagen bli den bästa dan i ditt liv. Du kan hålla kvar den känsla du har: att du älskar. Och är älskad.

Den bästa dagen – Marie Fredriksson
Kommentarer
Gilla och följ Helande Tankar: