Förlåtelse – svårt, men viktigt

redflowerblueskyVi behöver både förlåtas och förlåta. Den största gåvan vi har fått är att Gud förlåter oss allt, genom Jesus Kristus. När vi har tagit emot den gåvan, att Han dog för oss och allt vi gjort fel, då är vi fria och vi har tillgång till hans rike. Och om han har förlåtit oss, då ska vi också förlåta varandra.

Andra människor måste inte älska mig. Andra människor kan inte vara min främsta trygghet. I mitt liv är Gud min trygghet. Andras kärlek och godkännande är inte den grund jag ska bygga mitt liv på. Ingen annan människa kan fylla tomrummet inom dig, det är en illusion, en livslögn. Vår kärlek till och vår trygghet i Gud och i oss själva är grunden; utifrån den kan vi älska och förlåta andra trots att de inte älskar oss.

Låt inte andras fel och brister infektera ditt liv. Du har inte råd att slösa energi på att vara irriterad. Använd energin till något positivt. Du kommer alltid att möta människor som gör dumma saker i dina ögon. Se det som prövningar och lär av dem att vara tolerant och förlåta. Du kommer kanske att hamna i diskussioner, men ingen måste hålla med dig. Och du måste inte hålla med någon annan. Ha inte åsikter om andras liv. Var inte en moraltant. Se det inte som din uppgift att tillrättavisa andra. De har nog med sina problem. Förlåt dem, och koncentrera dig på din egen utveckling. Om du verkligen vill göra ett bestående intryck – var en förebild.

Se inte din egen olycka som resultatet av andra människors handlande mot dig. Låt andra ta ansvar för sina liv. Försök inte forma dem efter dina mallar.

När du tillåter andra att vara fria och inte tar ansvar för deras liv och åsikter kommer du att märka att det blir mycket lättare att älska dem!

Gör en lista på de personer i ditt liv som du har något emot. Skriv varje namn och känn efter vilka känslor som kommer upp inom dig när du skriver dem. Försök skriva namnen flera gånger långsamt och med närvaro. De känslor du har är ditt eget ansvar. Be Gud om hjälp att förlåta dig själv att du hyser negativa känslor för dessa personer. Tacka honom för att han redan förlåtit dig. Det är det första steget. Andra steget är att se på varje namn, ett i taget, och säga högt till var och en att du förlåter dem. Kanske kan du inte ta båda stegen vid samma tillfälle. Det är en process som måste få ta tid. Att förlåta sig själv och därmed erkänna sin skuld gentemot dessa människor kommer att göra det lättare att förlåta dem. Ibland är det också nödvändigt att tala om för personerna i fråga att man har förlåtit dem eller att be dem förlåta i sin tur. Förlåtelsen har stor kraft. Du kan gå vidare som en fri människa.

Kommentarer