Kärlek

Det är ingen lätt uppgift att lära sig älska alla människor. Men jag anser inte att det är samma sak som att älska och godkänna allt de gör och står för. Kärlek är ett val. Jag bestämmer mig för att älska och handlar därefter, så gott jag kan. Gud älskar mig villkorslöst och jag får hans hjälp och kraft att älska andra. När jag älskar andra villkorslöst, det vill säga utan att de behöver förtjäna det, växer jag andligt och öppnar upp för helande i mitt liv.

Kärlek helar – hat och likgiltighet bryter ned. Vi föds alla med ett behov av att vara älskade och omtyckta. Vi är skapade för gemenskap och kärlek och längtar djupt efter detta. Om jag tycker illa om en person så är det ofta därför att jag på ett omedvetet plan önskar att den personen ska tycka om mig. Jag vill att han/hon ska göra sig förtjänt av mitt gillande. När jag gör mig fri från behovet av personens gillande kan jag släppa taget och låta honom/henne vara fri att gilla eller inte gilla mig.

Älska andra
Ingen är skyldig att tycka om mig eller göra sig förtjänt av min kärlek. Min uppgift är att älska andra utan att kräva eller förvänta mig ett gensvar. Jag behöver sluta tala illa om dem och sluta tänka illa om dem. Att göra det som är rätt och gott innebär naturligtvis att göra det även när ingen ser på eller lyssnar. Jag växer och förändras när jag inte bara talar vackra och kloka ord, utan också lever som jag lär, offentligt och på min privata kammare, när jag är bland folk och när jag lämnar gänget och går runt hörnet i ensamhet. Det här handlar inte bara om god moral, det handlar om personlig och andlig utveckling, om att välja positiva tankar, helande tankar. Jag växer, och jag mår bättre, när jag talar gott om andra människor och när jag tänker gott om dem. Det finns ingen som är så omöjlig att det inte går att hitta något att tycka om honom/henne för.

Det är ju också så, att på sig själv känner man andra. Jag har goda egenskaper – alltså måste andra ha det också. Jag kan använda min fantasi för att tänka mig att därinne i denna persons hjärta måste det finnas något väldigt fantastiskt! Det syns inte på ytan alla gånger. Och många vill eller vågar inte visa vem de innerst inne är. Bara Gud vet vad som finns i en människas hjärta, och vi behöver Hans hjälp för att få syn på det som Han vill att vi ska se i varandra.

Jag vet ju också att jag själv många gånger har svårt att vara den där personen som jag skulle vilja och som jag vet att jag egentligen är. Så jag behöver vara beredd att alltid förlåta och överse med andras tillkortakommanden. Vi hör alla ihop.

Älska dig själv
För att kunna älska andra behöver vi älska oss själva först. För att stärka självkärleken är det bra att använda affirmationer och att träna sig dagligen i att behandla sig själv väl. Hur fånigt det än kan kännas i början, är det ändå väldigt nyttigt att säga högt till mig själv ”jag älskar dig”, ”du är bra” och liknande affirmationer, regelbundet, ofta, så att det börjar kännas naturligt. Läs mer om affirmationer här!

Affirmationerna kan kombineras med handling för att få bästa effekt. Små fysiska handlingar som att pyssla om sig själv, göra det extra fint på matbordet för sin egen njutnings skull, smörja in sig med någon kroppslotion eller olja efter morgonduschen, ta sig lite tid och omsorg om den egna kroppen, lyssna på upplyftande musik som du tycker om är exempel på handlingar som hjälper till att odla kärlek. Ge dig själv tid att ta det lugnt. Varva ner tempot, stressa inte. Att unna sig att krypa upp i soffan med en bra bok och en kopp te är också ett sätt att älska sig själv. Och när du njuter ska du verkligen tillåta dig att just njuta, inte plåga dig med dåligt samvete för att du inte gör någon ”nytta”. För det är stor nytta att fylla på i kärlekens och självkänslans förråd.

– Gud, hjälp mig att bli fri från behovet att andra människor ska tycka om mig. Hjälp mig att älska dem villkorslöst.

– Hjälp mig att älska mig själv så att jag kan älska andra.

Kommentarer