Kultur – näring för själen

kulturKonst och kultur är ovärderlig näring för själen. Kultur är ett mycket viktigt primitivt och grundläggande behov. Kultur är det som händer mellan människor, när människor interagerar och delar med sig till varandra. Kultur är att delta mitt i ett sammanhang med andra människor som firar jul eller påsk eller tillagar och äter en måltid. Jag skulle nästan vilja säga att kultur är kärlek.

Kultur är också alla konstarter såsom musik, teater, film, litteratur, foto, formgivning, måleri, dans och så vidare. Att få ta del av kultur är lisviktigt, och att vara mitt i den som deltagare och skapare är jämfört med den passiva mottagarrollen en mer fullkomlig upplevelse som rör vid våra innersta behov av gemenskap och av att skapa något eget, att ge av sitt eget till andra.

Goethe lär har sagt att varje människa varje dag borde se en vacker tavla, höra ett bra stycke musik, läsa i en god bok och göra åtminstone en god gärning. Jag skriver gärna under på det, men skulle vilja tillägga att varje människa borde utöva åtminstone en konstart och vara betraktare av de övriga.

Jag har ibland lekt med tanken på vad som skulle hända om all kultur försvann under en vecka eller två. Om alla kulturarbetare gick i strejk, ingen musik spelades i radio eller TV, inga teaterföreställningar gavs på våra teatrar, inga filmer gick på biograferna eller på TV, inga bokhandlar eller bibliotek hade öppet, alla offentliga konstverk och skulpturer var övertäckta eller undanflyttade, inga konserter, inga dansföreställningar, allt var tyst och färglöst. Vad skulle hända? Troligen skulle människor först gå runt och söka i skyltfönstren efter de rester som möjligen blivit kvar någonstans, sedan skulle man gå hem och leta fram sina egna kulturskatter; musikinstrument, färger, penslar… och så skulle man själv börja skapa! När inte kulturen bjuds oss skapar vi ny kultur själva. Skaparglädjen kan aldrig dö, eftersom den är ett oumbärligt behov som Gud lagt ned i oss. Han är Skaparen och vi är hans avbilder, honom lika.

Vi behöver konsten för att uttrycka och få bekräftelse för våra känslor. Vi behöver goda konstnärer för att få inspiration och stimulans i vårt innersta. Konsten är en spegel som sätts framför oss och vårt samhälle för att vi ska se det absurda, det tokiga, det felaktiga och kunna justera oss själva och bygga ett bättre samhälle. Att förändra genom konstnärligt skapande är för mig mycket starkare än att göra det genom politiskt arbete. Bådadera behövs nog, men genom konsten kan vi säga viktiga saker på ett direkt sätt, få folk att tänka, känna och reagera utan att störas av en lång byråkratisk beslutsprocess.

Låt oss dock stanna på den personliga nivån. Du mår bra av att måla en tavla, skriva dagbok, arrangera en blomsterbukett, baka en kaka, sjunga för ditt barn, hänga tvätt i trädgården… Allt detta är kultur och näring för själen. Det är dyrbara gåvor att vårda.

För mig har musiken en central plats. Jag både utövar den och konsumerar den. Båda sätten berikar våra liv, ger livskvalitet. Och livskvalitet ger hälsa och välbefinnande.

Jag har skrivit låtar i hela mitt liv. Runt hundratjugofem stycken har det blivit. Många handlar om hur det är att vara människa och har tröstande och uppmuntrande texter – de är sånger för välbefinnande. Lyssna gärna här.

Kommentarer