Plantera och rensa

maskrosSjälen liknas ibland vid en trädgård. I trädgården finns en mångfald av växter som behöver vård. Där finns även ogräs, precis som i en vanlig trädgård. Vi behöver vara trädgårdsmästare i vår egen själ. Vi behöver rensa i det inre, förlåta oförrätter, göra oss av med onödig bråte som hindrar trädgården från att blomstra och vara så vacker som Gud tänkt att den ska vara.

Den inre miljön

Att vårda den inre trädgården innebär att regelbundet se över att det vi planterat får plats att växa. Om vi planterat goda tankar får vi varje dag hålla koll på att de goda tankarna finns kvar och blir fler. Vi kan inte slå oss till ro alltför länge. Ogräs får snabbt fäste om vi inte ser upp. Det handlar om att välja bort sådant som inte bidrar till trädgårdens skönhet och funktion. Det handlar om att vattna, ge näring, ansa och klippa.

Vad vill du plantera i din inre trädgård? Hur kan du ge näring åt de goda växterna? Hur rensar du? Här är min plan för min egen inre trädgård:

Plantera och så
Tänka goda tankar, säga goda ord, utföra goda handlingar, uttrycka kärlek, vänlighet, glädje, ha tålamod, visa lojalitet, skapa förtroende, visa acceptans, integritet, hjälpsamhet, hålla löften…

Vattna, vårda, ge näring
Läsa Bibeln, läsa andra goda böcker, umgås med Gud, stillhet och bön, samtala med stöttande och uppmuntrande vänner, gå i kyrkan, sjunga lovsånger eller andra uppbyggande sånger, vistas i naturen, skratta mycket, se en bra film…

Rensa bort
Avstå från hårda ord, tankar och handlingar, be om förlåtelse när jag felat mot någon, avstå från skvaller, avstå från onödig irritation som tar kraft ifrån mig, avstå ifrån självfördömelse, avstå ifrån att döma eller bedöma andra, avstå ifrån att ge andra dåligt samvete…

Jag tittar till de späda plantorna, och ser till att de kan växa till sig och bli ordentligt rotade. Samtidigt planterar jag fler hela tiden. Trädgården kommer att bli stor och full av vackra blommor till glädje för många, inklusive mig själv.

Ingen jury

Det här är bara en del av vad jag personligen behöver öva på och vill arbeta med i min trädgård, och innehållet kan förändras över tid. Nya frön och plantor kan tillkomma, och även nytt ogräs. Gud manar mig att rikta ljuset mot något speciellt område ibland. Och usch, det är jobbigt ofta, jag tappar lust och ork, för jag är bara människa, men då påminner Han mig om att det inte är någon tävling. Ingen domare eller jury kommer att gå runt och sätta betyg och belöna den vackraste trädgården eller den största pumpan. Det han bryr sig om är att jag bor i en trädgård som ger mig plats att växa och vara den Han ämnat mig att vara. Och att jag vill försöka bekämpa det ogräs som hindrar mig från att växa.

Jag misslyckas ständigt, för utan Guds hjälp och kraft och utan Hans tålamod med mig går det inte. Han förlåter mig och jag måste förlåta mig själv. Och försöka igen.

Gud är med oss i detta arbete och han tycker att det är viktigt. Han vill vara med och forma oss till de unika individer vi innerst inne är, hjälpa oss upptäcka de frön Han själv lagt i oss. Och han har gett oss en oändlig mängd olika gåvor för att vi ska komplettera varandra i Hans rike. Vi är olika och det är helt okej. Ingen kan säga till sin syster eller bror: du borde plantera en tulpan. Jag kanske ska ha rosor i min trädgård. Inte heller kan vi säga: du borde rensa bort den där kirskålen. Eller maskrosorna. Det är kanske just kirskålen som är min inre trädgårds styrka och prakt. Du vet inte vad jag kan använda den till. Men Gud vet. Och vi får vara fria i Guds rike.

Den yttre miljön

På samma sätt behöver jag rensa i min yttre miljö. När jag får bort alla pappershögar, gamla kläder, trasiga prylar och annat som jag med största sannolikhet aldrig kommer att använda, då kommer jag att må bättre och känna mig fri på ett nytt sätt. Jag ställer mig frågan: Har jag något här hemma som inte är bra för mig? Finns det saker, gamla böcker, tidningar eller föremål som tar kraft från mig eller är ivägen för mitt växande?

Jag tar en röjarhelg och rensar i mitt hem så jag får den ordning jag vill ha och behöver. Men jag vet av erfarenhet att det lätt blir en börda som ger mig dåligt samvete. Jag ska inte ta för mycket åt gången. Om jag delar upp det, så ger jag inte upp så lätt.

Och samma sak gäller här: Jag behöver att Gud är med mig i allt. Han reser mig upp när jag faller. Och jag får försöka igen.

Kommentarer